Gebruik restmateriaal voor goed doel
geplaatst op 22 april 2021
Voor Hepa Care is maatschappelijk verantwoord ondernemen een groot goed. Van Erkend Leerbedrijf tot zonnecollectoren en hergebruik van restmaterialen. Van het laatste is het hergebruik van hout ten behoeve van goede doelen een mooi voorbeeld. De gepensioneerde Gerrit van Niftrik komt geregeld langs om partijen resthout op te halen. Hiervan maakt hij vele voorwerpen, vaak vogelhuisjes, die hij beschikbaar stelt aan patiëntenverenigingen, instellingen en vele anderen. Deze organisaties gebruiken de bouwwerken van Gerrit voor activiteiten, om op te hangen of te verkopen voor leuke initiatieven of goede doelen.
Van pensioen naar houtbewerking
Gerrit is van het ondernemende type. Zijn veelzijdige carriëre begon ooit bij een drukkerij. Hij stapte over naar de confectie industrie waar hij op een goed moment leiding mocht gaan geven. Het bouwen aan de onderneming lag hem wel en zo kreeg hij de kans om in binnen- en buitenland vestigingen op te zetten voor zijn werkgever. Dit was een druk bestaan, veel van huis. Dus toen Gerrit de kans kreeg om met vervroegd pensioen te gaan, greep hij deze met beide handen aan.
Na vele jaren hard werken ging het stilzitten snel vervelen voor Gerrit en dus ging hij op zoek naar hobbies. Hij kreeg van een vriend een houtbewerkingsmachine en besloot hier iets mee te gaan doen. De mensen van Hepa Care kende hij al lange tijd en zo wist hij dat in de houtzagerij vaak reststukken overbleven van hoge kwaliteit hout. Dat kon hij meenemen en hij besloot er een paar vogelhuisjes van de maken. Maar bij een paar vogelhuisjes bleef het niet. Hij vond het bewerken van hout zo leuk dat het al snel uit de hand liep. Er kwamen meer apparaten voor houtbewerking en het productietempo werd opgevoerd.
Weggeven aan goede doelen
Dat het tempo werd opgevoerd was niet zomaar. Gerrit kreeg al snel in de gaten dat er veel interesse was in zijn vogelhuisjes. Woonzorginstellingen, patiëntenverenigingen, gehandicaptenverenigingen en vele andere organisaties wilden zijn creaties maar al te graag hebben. Ter aankleding gebouwen en tuinen, voor beschildering bij activiteiten of voor de verkoop. Zo heeft Gerrit grote hoeveelheden molentjes gemaakt voor Woonzorgcentrum Mariaoord. Daar worden ze tijdens de dagactiviteiten beschilderd en daarna verkocht. Met de opbrengst worden de dierenverblijven van het centrum onderhouden.
Bij vogelhuisjes op maat voor verschillende vogelsoorten bleef het dus niet. Als snel werd het assortiment uitgebreid naar bijenhotels, voederkastjes voor eekhoorns, vleermuisverblijven, dierenkooitjes en dus ook molentjes. Als het materiaal het toelaat zelfs vogelparadijzen tot anderhalve meter hoog. IJzeren delen zoals spijkers, schroeven en scharnieren worden steeds belangrijker in zijn bouwwerken, dus rijdt hij tijdens zijn maandelijkse bezoek aan Hepa Care ook langs andere bedrijven die hem aan materialen kunnen helpen.
Speciale verzoeken
Steeds meer mensen weten Gerrit te vinden, voor eenvoudige, maar ook complexere objecten. “Dan kan ik meestal geen nee zeggen hè?” aldus Gerrit. Hij wordt gevraagd om voor ouden van dagen houten rekjes te maken waar ze de speelkaarten op kunnen zetten. Hier heeft hij er al velen van gemaakt. Maar het meest speciaal vindt hij zelf de vraag die hij van iemand van Staatsbosbeheer kreeg, namelijk om een valkooi te maken. Een valkooi is bedoeld om op een vriendelijke wijze dieren te vangen. Ze kruipen in de kooi, deksel valt dicht. Die ging hij maken.
Enige tijd later kreeg hij het verzoek van zijn contactpersoon bij Staatsbosbeheer om een nieuwe val te maken. “Oh, werkt de oude niet meer dan?” Integendeel, hij werkt zo goed dat ze er meer van willen hebben. “Dan kan ik toch geen nee zeggen en ga ik maar weer aan de slag,” zegt Gerrit trots. Dan duikt hij snel zijn schuur weer in, waarbij het altijd improviseren is. Gerrit weet van te voren nooit hoe groot het plaatmateriaal is dat hij van Hepa Care krijgt. Ideeën en ontwerpen van zijn bouwwerken moet hij dus altijd aanpassen aan wat voor handen is. “Maar juist het elke keer weer opnieuw bedenken wat ik ga maken en in welk formaat is wat het voor mij leuk maakt,” sluit Gerrit mee af.
Meer weten over MVO en onze missie?
Klik rechts op de knop!